Skip to content Skip to footer

Wat is Shamanisme?

 Sjamanisme is het oudste wereldbeeld op aarde. De eerste methode om verbinding te maken met de geesten en het godelijke. Shamanisme is een oeroude wijsheid die toegang geeft tot de heilige krachten, zonder boeken of profeten. De shamanen zelf zijn profeten van hun realiteit.
Shamanen staan in de eerste plaats in dienst van een/hun gemeenschap. Persoonlijke ontwikkeling dragen zij ook hoog in het vaandel. Van uit deze zelf exploratie gaan zij ook hun realiteit delen.

Wat doet de shamaan? 

Voor de eenvoud gebruiken we de term shamaan, hiermee wordt ook shamane bedoeld. De term wordt hier genderneutraal gebruikt.

De shaman is een heler, een bemiddelaar en een magier. Dit wil zeggen dat hij zorgt voor de genezing van de mens zowel op lichamelijk, psychisch en energetisch gebied. Hij bemiddelt in de wereld van de geesten en brengt informatie naar de wereld van de levenden. De sjamaan is ook een magier die de werkelijkheid kan beïnvloeden, maar samenwerking met de geesten is cruciaal. De vrije wil van de mens speelt een centrale rol.
Natuurlijk is de sjamaan ook een therapeut, hij kan een verhalenverteller, een astroloog, een kunstenaar en een muzikant zijn, maar de basisprincipes erachter zijn altijd die hierboven genoemd.

Geschiedenis van de shamaan 

Het shamanisme heeft zich in de archaïsche prehistorie op alle continenten ontwikkeld. We vinden vergelijkbare praktijken in Amerika, Europa, Australië, Afrika en in heel Azië. Maar de praktijken en de verschillende richtingen verschillen, soms sterk.
De term shamanisme is nog niet zo lang geleden bedacht door culturele antropologen en al dergelijke praktijken in de wereld werden in één hokje gegooid.

Als wij (Spirit of Wolf)  het hebben over shamanisme, verwijzen we naar de klassieke richting vanuit het Siberische binnenland.
Daar waar het woord “Saman” oorspronkelijk vandaan komt en de praktijken bestaan deels onveranderd en niet beïnvloed door moderne religies.

De Spirit of Wolf-traditie komt oorspronkelijk uit Khakassia/Siberië. De Tuvijnse (Tuvan) traditie is ook een belangrijke invloed. Er wordt gezegd dat de traditie enkele duizenden jaren oud is, maar het heeft zich altijd aangepast aan de omstandigheden, dus het is nog steeds springlevend en verspreidt zich weer. 

Er was een tijd dat shamanen politiek werden vervolgd, ook om religieuze redenen. Gedurende deze tijd werd de vlam ondergronds gehouden en in het geheim doorgegeven. Nadat het tijdperk van de shamanenvervolging voorbij was, kon het sjamanisme weer aan de oppervlakte komen en konden de shamanen min of meer ongehinderd werken.

De traditie van de wolven is grotendeels niet beïnvloed door ideologieën, dat wil zeggen, er is een directe verbinding met de heilige krachten van de natuur en de kosmos. Deze verbinding kan via de methodiek overal ter wereld tot stand worden gebracht. Iedereen verbindt zich met zijn eigen roots in zijn eigen land.

In Europa is een sjamanistische traditielijn afgescheurd, maar er zijn veel prehistorische cultusplaatsen waar men sporen van de oude sjamanistische volkeren kan zien. Bijvoorbeeld in Val Camonica, Italië. De Valei van de goden waar je 250.000 rotstekeningen kunt zien, waarvan sommige erg lijken op de sjamanistische rotstekeningen in Siberië.
Zelfs de gevonden rituele kleding lijkt erg op die van de Siberische sjamanen. Men kan aannemen dat de praktijken zeer verwant zijn, of zelfs een en dezelfde. 

Evenals hebben de praktijken van de Scandinavische tradities veel overeenkomsten met de wolventraditie. We hebben het dus over een Euraziatische traditie die altijd is geëvolueerd en tot op de dag van vandaag blijft evolueren. De taak van de sjamanen in de westerse landen is om de verbinding met de oervoorouders te herstellen met de praktijken van de levende traditie en om een nieuwe lijn van sjamanen te vestigen. Dit is al aan de gang en de traditie wordt al doorgegeven aan de volgende generaties.

Gebruik van psychoactieve stoffen 

Een bijzonder verschil met andere tradities is dat we geen psychoactieve stoffen gebruiken, omdat we ze niet nodig hebben.
In plaats daarvan gebruiken we het concept van “alter ego” en sjamanistische attributen zoals drummen en zingen.

In de Spirit of Wolf-traditie werden beoefenaars die middelen nodig hadden om in trance te raken als zwak beschouwd. Ze werden vaak verbannen uit de sjamanistische gemeenschap.

Tegenwoordig zien we dit wat losser, iedereen kan deze dingen gebruiken als ze de expertise hebben, maar volledig los van de Spirit of Wolf-praktijken. 

Zuiverheid van de traditie 

De zuiverheid van de traditie is erg belangrijk voor ons, er mogen geen elementen van andere richtingen in de rituelen worden gemengd.
Een dubbele traditie is mogelijk, maar daar kan men gemakkelijk verdwalen en in de war raken. Dit kan leiden tot enorme psychische stoornissen. Dus in het begin richt men zijn aandacht op één stroming.

Daarnaast kunnen er innerlijke conflicten ontstaan doordat er een egregor-strijd kan zijn tussen 2 richtingen. 
Egregor is zoiets als een groepsgeest. Natuurlijk boek je ook veel sneller vooruitgang als je je op één stroming focust.

Tekst Morsuk Kam

White bear Shaman-Ak Adyg Kam
A

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Testimonials

Anthony is one of the most enlightened shamans I’ve ever met. He perfectly combines an outstanding spiritual wisdom with a down-to-earth attitude, making him a well-rounded spiritual healer and a very kind soul.
Every time I’ve asked for Anthony’s help he’s been very professional, accurate, efficient, and trustworthy. He can relate to your problem and reel in good advice and healing energies from his spirit guides, that have always helped me in any issues I’ve had in my life. I 100% recommend his services to anyone who may be in need.

Tiago

Tiago

Shamanic healing, distance

Bedankt voor het terugbrengen van de rust in huis en mezelf.
Het verschil is duidelijk merkbaar dat de atmosfeer weer rijn is.

Larry

Larry

Heling en huisreiniging

een traumatische breuk had mijn hart op slot gezet. White Bear gaf me de sleutel om het terug te openen. Sindsdien stroomt mijn energie weer vrij en zijn er al prachtige dingen gebeurd

M.

M.

Shamanic healing, in persoon

Anthony is an an amazingly powerful healer with the ability to see into the shadows of a person’s soul. He is able to remove difficult spirit intrusions, hooks, cords and curses and restore your power so that you feel strong, happy, healthy and whole.

Ash

Ash

Shamanic healing, USA

Sjamanisme is het oudste wereldbeeld op aarde. De oudste methode om verbinding te maken met de geesten en goden. Shamanisme is een oeroude wijsheid die direct toegang geeft tot de heilige krachten, zonder boeken of profeten. De shamanen zelf zijn profeten van hun realiteit.
Shamanen staan in de eerste plaats in dienst van een/hun gemeenschap. Persoonlijke ontwikkeling dragen zij ook hoog in het vaandel. Van hier uit zelf exploratie gaan zij ook hun realiteit delen. 

nl_BE